Aan de slag met Survey123 (2024)

Introductie
Bij het inwinnen van gegevens in het veld wordt vaak gebruik gemaakt van vragenlijsten om de informatie over de objecten te verzamelen.

Survey123 for ArcGIS is een eenvoudige en intuïtieve formulier-gebaseerde oplossing voor inwinnen van gegevens die het maken, delen en analyseren van inspecties mogelijk maakt.

Met Survey123 kunnen gebruikers slimme formulieren aanmaken die op elke mobiele telefoon en tablet werken. Gebruikers kunnen vervolgens het veld ingaan, locaties inwinnen, gegevens over die locaties verzamelen en dit insturen.

Omdat Survey123 volledig geïntegreerd is met het ArcGIS platform, kan de data direct gevisualiseerd en geanalyseerd worden.

Overzicht Survey123
Survey123 for ArcGIS bestaat uit vier onderdelen:

  1. Survey123 web designer: hiermee kun je snel een eenvoudig via dehttps://survey123.arcgis.comwebsite een survey aanmaken en publiceren.
  2. Survey123 Connect for ArcGIS: dit is een desktop applicatie waarmee je behulp van XLSForms een geavanceerde survey kunt maken.
  3. Survey 123 for ArcGIS field app: een app waarmee je via je telefoon of tablet een survey kunt invullen en insturen.
  4. Survey123 web site: hier kun je alle resultaten van een survey bekijken en analyzeren.

Aanmaken van een survey met behulp van de Survey123 Web Designer

Ga naarhttps://survey123.arcgis.com/surveys> log in > kies Create a New Survey > selecteer Using the web designer. Vul een naam, tags en een samenvatting in voor je nieuwe survey en klik op Create. Kies ‘Blank survey’. Nu kun je met drag en drop eenvoudig een survey opbouwen met verschillende typen vragen (kijk rechts onder in het screenshot om de opties die er zijn te bekijken).

Aan de slag met Survey123 (1)

Figuur 1: voorbeeld aanmaken survey via Survey123 Web Designer

De volgende video geeft een duidelijk overzicht hoe je met Survey123 Web Designer een survey aan kunt maken: Creating Smart Forms with Survey123 Web Designer,https://youtu.be/HtRv5kx5ekY.

Wil je zelf aan de slag? Begin dan bij Create your first survey, klik op de volgende link en kies bij ‘Viewing’ onder de title voor Browser:https://doc.arcgis.com/en/survey123/browser/create-surveys/createfirstsurvey.htm.

Aanmaken van een survey met behulp van Survey123 Connect for ArcGIS
Survey123 Connect for ArcGIS is een desktop applicatie. Deze applicatie is gebaseerd op XLSForms, je hebt dus een spreadsheet programma nodig dat hiermee om kan gaan (Excel, Google Sheets, Open Office Calc etc.). Je kunt de software hier downloaden:https://doc.arcgis.com/en/survey123/download/, kies Survey123 Connect. Je maakt als volgt een nieuwe survey aan: start Survey123 Connect for ArcGIS > klik op New Survey.

Omdat Survey123 Connect for ArcGIS gebaseerd is op XLSForms zijn er zeer geavanceerde mogelijkheden om surveys aan te maken: default waardes vooraf invullen, antwoorden controleren op syntax (bijvoorbeeld e-mailadres), afhankelijkheden tussen vragen instellen, barcodes scannen, handtekeningen toevoegen, berekeningen maken etc.

Wanneer je werkt met Survey123 Connect, maak je de vragen in een spreadsheet (zie onderste deel screenshot) en zie je in de desktop applicatie hoe het formulier eruit zal gaan zien (zie bovenste deel screenshot).

Aan de slag met Survey123 (2)

Figuur 2: voorbeeld aanmaken survey via Survey123 Connect for ArcGIS

Om de survey aan te maken hoef je niet in te loggen op ArcGIS Online. Pas als je de survey wilt publiceren wordt om je inloggegevens gevraagd.

De volgende video geeft een duidelijk overzicht hoe je met Survey123 Connect for ArcGIS een survey aan kunt maken: Survey123 for ArcGIS XLSForm Tutorial (1 of 5): Creating and Publishing Surveys,https://youtu.be/utcINm0eBrU.

Wil je zelf aan de slag? Begin dan bij Create your first survey, klik bij Viewing onder de title opDesktop:
https://doc.arcgis.com/en/survey123/browser/create-surveys/createfirstsurvey.htm.

Tip: als je een nieuwe survey aanmaakt met Survey123 Connect for ArcGIS, kun je kiezen voor samples. Hier staat een groot aantal voorbeeld surveys, bijvoorbeeld Contraints, Calculations en Cascading Selects.

Aan de slag met Survey123 (3)

Figuur 3: samples bij het aanmaken van een nieuwe survey

Survey123 for ArcGIS field App
Via de Survey123 for ArcGIS field App kun je surveys downloaden, invullen en insturen. Je kunt de software hier downloaden:https://doc.arcgis.com/en/survey123/download/, kies Survey123 for ArcGIS. De app is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux in de App Store, Google Play en Amazon.

Start de App op je telefoon of tablet > log in > download een survey > vul je survey in en stuur hem op.

Aan de slag met Survey123 (4)

Figuur 4: Survey123 for ArcGIS Field App

In de Survey123 app zit een inbox: hiermee kun je de features van een bestaande feature service downloaden, inclusief de attribuutgegevens. Je kunt via een lijst of een kaart een feature selecteren en de bijbehorende survey editen. De aangepaste features worden opgeslagen in de sent-folder op je telefoon of tablet.

De inbox optie moet wel geactiveerd zijn in de survey. Ga hiervoor naar Survey123 Connect for ArcGIS > selecteer je survey > ga naar Settings > klik op Inbox > kies 'Enabled - The survey user is required to click Refresh to update the contents'.

De volgende video geeft een duidelijk overzicht hoe je met Survey123 surveys kunt invullen en insturen: Collecting Data with the Survey123 App,https://youtu.be/oFPsOsGFbrI.

Wil je meer weten over de inbox en het editen van data via Survey123? Bekijk dan deze video: Editing existing data with Survey123 for ArcGIS,https://youtu.be/aGTPIzTtbSk.

Analyseer je survey op de Survey123 website
Als eenmaal je survey is ingevuld, biedt Survey123 ook de mogelijkheden om je data te bekijken, te analyseren en te downloaden.

Ga hiervoor naar de Survey123 web site:https://survey123.arcgis.com/surveys, log in en selecteer je survey. Je ziet nu verschillende opties: Overview, Design, Collaborate, Analyze, Data en Settings.

Overview:hier zie je een overzicht van alle surveys die ingestuurd zijn, door wie ze ingestuurd zijn en wanneer.

Design:hier zie je hoe het formulier nu in elkaar zit. Hier kun je ook eventuele aanpssingen doen.

Collaborate:hier kun je aangeven hoe en met wie je je survey wilt delen.

Analyze:hier kun je je gegevens analyseren. De data kan als kaart getoond worden, of via verschillende soorten grafieken of in een woordenwolk weergegeven worden.

Data:hier zie je de kaart en de tabel met de ruwe data. De data kan gedownload worden (als CSV-bestand, Excel bestand, KML Shapefile of File Geodatabase) of geopend worden in de ArcGIS Online Map Viewer. Een andere mogelijkheid is een rapport maken van de data.

Aan de slag met Survey123 (5)

Figuur 5: een impressie van de analyse pagina.

De volgende video geeft een duidelijk overzicht hoe je je data kunt analyseren: Exploring the Survey123 for ArcGIS Website,https://youtu.be/oPLCT36IwkU.

Wil je zelf aan de slag? Begin dan bij Analyze results:https://doc.arcgis.com/en/survey123/browser/analyze-results/analyzeresults.htm.

Vereisten om Survey123 te kunnen gebruiken
Om een survey aan te maken of te analyseren heb je een ArcGIS Online Organistie-account of een Developer Account nodig.

De aangemaakte survey kan vervolgens op de volgende manieren gedeeld worden:

  • Met iedereen
  • Met leden van een organisatie (dit mogen ook leden van een andere organisatie zijn of mensen met een developer account)
  • Met bepaalde groepen

Wanneer een survey publiek is gedeeld, kan iedereen die invullen. Voor surveys die gedeeld zijn binnen een organisatie moet je wel ingelogd zijn.

Survey123 staat op zichzelf, maar kan gecombineerd worden met andere apps van ArcGIS, zoals Workforce, Navigator of Collector App. Meer weten? Zie Integrate with other Apps,https://doc.arcgis.com/en/survey123/reference/integratewithotherapps.htm.

Handige links:

Survey123, documentatie:
https://doc.arcgis.com/en/survey123/

Quick Reference:
https://doc.arcgis.com/en/survey123/desktop/create-surveys/quickreferencecreatesurveys.htm

Blog:
https://www.esri.com/arcgis-blog/?s=#&products=survey123

Survey123 Group:
https://community.esri.com/groups/survey123

Training:
https://www.esri.com/training/catalog/search/, zoek naar survey123

Tutorials:
https://doc.arcgis.com/en/survey123/desktop/create-surveys/createsurveys.htm
Let op: je kunt telkens kiezen voor desktop (Survey123 Connect for ArcGIS) of browser

Tutorial video’s:
https://survey123.arcgis.com/videos/#
Als je Survey123 Connect for ArcGIS opstart, kun je hier op Tutorials klikken, dan kom je ook bij de video’s

XLSForm:
http://xlsform.org/

Aan de slag met Survey123 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5450

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.