80 dingen die je moet proeven in India (2024)

India is een land waar heel veel over te vertellen valt, zowel positief als negatief. Eén ding is echter zeker, het land heeft één van de beste keukens ter wereld. Denk maar aan de kruidige en pikante curry’s, de vers gebakken chapati en natuurlijk een rijkelijk aanbod aan street food.

Overal in India komen de geuren van kruiden je tegemoet. De meest gebruikte kruiden zijn komijn, kaneel, kruidnagel, kardemom, gember, chili en uiteraard de allerbelangrijkste kruidenmengeling: garam masala.

India is tevens een paradijs voor vegetariërs. Het land is een smeltkroes van religies en culturen, maar het overgrote deel van de bevolking is hindoe. Hindoes zijn al eeuwenlang vegetariërs waardoor de meeste restaurants in India dus ook alleen maar vegetarisch eten aanbieden.

Indiërs eten met hun handen, of beter gezegd met hun rechtse hand. De linkse hand wordt als onrein beschouwd en deze aan tafel gebruiken, wordt als erg onbeleefd gezien. We hebben nergens ter wereld zo lekker gegeten dan in India.

Ontdek 80 lekkernijen die je zeker moet proeven tijdens je bezoek aan India

1) Chai

Chai, chai, chai!!! Wanneer je in India een trein neemt, zie je voortdurend verkopers door de trein wandelen die chai verkopen. Er wordt voortdurend “chai… chai… chai…” geroepen.

80 dingen die je moet proeven in India (1)

Het meest populaire drankje van India kan je bijna op elke straathoek vinden. Chai is een thee gemaakt van zwarte thee, gember, suiker, water en melk. Soms wordt er ook nog kruidnagel en kardemom aan toegevoegd, wat de thee nog lekkerder maakt.

80 dingen die je moet proeven in India (2)

2) Veg kofta

Kofta zijn gefrituurde pikante balletjes gemaakt van gekookte groenten, aardappelen, broodkruim en diverse kruiden. Deze worden gekookt in een romige saus op basis van tomaten en cashewnoten.

Probeer zeker ook Malai kofta. Deze balletjes worden gevuld met paneer (Indische kaas) en aardappel.

80 dingen die je moet proeven in India (3)
80 dingen die je moet proeven in India (4)

3) Dosa

Dosa komt oorspronkelijk uit Zuid-India. Het is een soort van pannenkoek gemaakt op basis van rijstbloem en zwarte linzen. Het heeft een krokante structuur en wordt geserveerd met een zeer pikant sambar sausje.

80 dingen die je moet proeven in India (5)

4) Thali

Thali zijn meerdere typisch Indische gerechten geserveerd in verschillende kommetjes op een plat metalen bord. Je kan het vergelijken met een minibuffetje. Op een thali vind je meestal rijst, chapati, dahl curry (linzencurry), raita (yoghurtdip), papadum en een groentecurry.

80 dingen die je moet proeven in India (6)

Op de thali’s vind je vaak gerechten uit een bepaalde streek: bv. South Indian thali, Punjabi thali, Rajasthani thali.

80 dingen die je moet proeven in India (7)

5) Kesar milk

Hmmm kesar milk! Dit is gekookte melk met saffraan en suiker, afgewerkt met gedroogd fruit. Lekker en gezond!

80 dingen die je moet proeven in India (8)
80 dingen die je moet proeven in India (9)

6) Jalebi

Jalebi, ook wel zulbia of zalabia genoemd, is een gefrituurde zoete snack. Een beslag van maida bloem wordt in de vorm van een pretzel in olie gespoten. Nadien wordt de gefrituurde vorm doordrenkt met suikersiroop. Jalebi smaakt het lekkerst wanneer het warm geserveerd wordt. Het is echter te zoet om er veel van te eten.

80 dingen die je moet proeven in India (10)

7) Pakora

Pakora of pakoda is volgens ons de lekkerste snack die je in India kan eten. Je vindt verschillende varianten van deze snack zoals pakora met groenten, pakora met kaas, … .

Het deeg voor pakora wordt gemaakt van kikkererwtenmeel. Men haalt de groenten of kaas doorheen het beslag. Daarna wordt het krokant gefrituurd.

80 dingen die je moet proeven in India (11)

Bread pakora is ook een aanrader. Tussen het gefrituurde brood zit een licht pikante aardappelpuree.

80 dingen die je moet proeven in India (12)

8) Paneer lababdar

Deze milde curry op basis van paneer (Indische kaas) wordt gemaakt met uien, tomaten, cashewnoten en natuurlijk heel wat kruiden.

80 dingen die je moet proeven in India (13)

9) Lassi

Hmmm, lassi is één van de lekkerste drankjes die we in India gedronken hebben. Het is een drankje op basis van yoghurt. De meest bekende versie is de sweet lassi (mithi lassi).

80 dingen die je moet proeven in India (14)

Er zijn echter ook diverse klassieke varianten zoals de salted lassi (namkeen) of lassi met een fruitsmaak (mango, papaya, banaan, …). Indiërs drinken lassi graag bij curry’s, omdat de yoghurt het pikante in je mond een beetje blust.

80 dingen die je moet proeven in India (15)

Naast de klassiekers vind je in bepaalde regio’s ook speciale lassi’s zoals Gulkland lassi (gemaakt van rozenblaadjes) en Makhaniya lassi (gemaakt van saffraan, rozenwater en kardemon).

80 dingen die je moet proeven in India (16)

10) Chapati

Chapati of roti is het meest bekende en populairste platbrood in India. Dagelijks worden er in de Indiase huishoudens chapati’s klaargemaakt. Het wordt gegeten bij thali’s en curry’s. Het brood zelf heeft weinig smaak, het dient dus enkel om je currysaus mee op te scheppen. Chapati wordt gemaakt met atta. Atta is volkoren tarwemeel.

80 dingen die je moet proeven in India (17)
80 dingen die je moet proeven in India (18)

11) Veg biryani

Dit populair rijstgerecht wordt op smaak gebracht met saffraan, garam masala, koriander, komijn, kardemom, knoflook, gember en chilipeper. Er worden tevens bonen, erwten, wortelen en paneer aan toegevoegd. Bij biryani wordt de rijst eerst apart gekookt en nadien worden de andere ingrediënten toegevoegd.

80 dingen die je moet proeven in India (19)
80 dingen die je moet proeven in India (20)

12) Raj kachori

You hate it or you love it! Raj kachori wordt in India de koning van alle kachoris genoemd. Het is het meest bizarre gerecht dat we al ooit gegeten hebben. Er is een hele waslijst aan ingrediënten nodig om dit gerecht te bereiden.

In deze kachori zitten aardappelen, linzen, kikkererwten, mungbonen, granaatappel, noten, yoghurt en drie verschillende chutneys. De kruiden die worden gebruikt zijn: zwart zout, geroosterde komijn, rode chili, koriander, chaat masala en venkel. Het gerecht wordt geserveerd in de kleuren van de Indiase vlag.

80 dingen die je moet proeven in India (21)

13) Ker sangri

Ker Sangri is een gerecht afkomstig uit de woestijnen van Rajasthan. Ker betekent bes en sangri betekent woestijnboon. Deze ‘ker’ lijken qua uiterlijk wat op kappertjes en de ‘sangri’ zijn lange dunne boontjes. Deze worden geserveerd in een tomatencurry met ui en knoflook. Een heel aparte smaak en textuur.

80 dingen die je moet proeven in India (22)

14) Puri bhaji

Puri bhaji is een typisch ontbijtgerecht dat afkomstig is uit Noord-India. Het lekkere gefrituurde brood (puri) heeft een krokante structuur en wordt gesopt in een licht pikant bijgerecht. Het bijgerecht bestaat uit een aardappelcurry.

80 dingen die je moet proeven in India (23)

15) Paneer tikka masala

Iedereen kent wel chicken tikka masala, één van de meest bekende curry’s uit India. Paneer tikka masala is het vegetarische alternatief voor chicken tikka masala. In plaats van kip gebruikt men hier paneer, een gemarineerde Indische kaas ondergedompeld in een romige currysaus.

80 dingen die je moet proeven in India (24)

16) Paratha

Paratha of parantha is een populair Indisch platbrood (flat bread) dat meestal opgevuld wordt met kruiden, groenten, aardappel en/of kaas (paneer).

80 dingen die je moet proeven in India (25)

Er bestaan diverse varianten zoals aloo paratha (met aardappel), paneer paratha (met kaas), gobhi paratha (met bloemkool), … . Paratha wordt vaak als ontbijt of snack gegeten.

80 dingen die je moet proeven in India (26)

17) Raita

Raita is een yoghurtdip die op verschillende wijze geserveerd wordt. In de meeste restaurants vind je raita met gekookte of rauwe groenten, maar ook raita met fruit.

80 dingen die je moet proeven in India (27)

De lekkerste vonden wij de boondi raita. Dit is een raita met daarin bolletjes gemaakt van kikkererwtenmeel. De bolletjes geven het bijgerecht zo een krokante structuur. Raita wordt meestal op smaak gebracht met peper, zout en komijn of koriander.

80 dingen die je moet proeven in India (28)

18) Gatta curry

Gatta curry is afkomstig van de Indiase deelstaat Rajasthan. Men maakt blokjes van kikkererwtenmeel, die men vervolgens kookt in een rode pikante currysaus. De blokjes kan je vergelijken met tofu, alleen hebben ze een drogere smaak.

80 dingen die je moet proeven in India (29)

19) Bhindi masala

Een van de betere gerechten is bhindi of bhendi masala. Dit is opgebakken okra die stevig gekruid wordt met garam masala.

80 dingen die je moet proeven in India (30)

20) Pani puri

Pani puri, ook wel gol gappa of phuchka genoemd, zijn gepofte krokante bolletjes (puri) gevuld met aardappel en een waterachtige gekruide saus. Het is populair street food dat je alleen maar in stalletjes langs de weg kunt vinden. Het proeft zuur en zoet tegelijkertijd en heeft een licht pikante nasmaak.

80 dingen die je moet proeven in India (31)

21) Malpua

Malpua is een mierzoete pannenkoek die voornamelijk gegeten wordt in de deelstaat Rajasthan. Vooral de heilige stad Pushkar staat bekend voor z’n malpua.

80 dingen die je moet proeven in India (32)

Deze pannenkoek wordt gemaakt van maida (een witte bloem gemaakt van tarwe) of semolina (griesmeel). Daarna wordt er nog melk en yoghurt aan toegevoegd. Het beslag wordt gefrituurd en vervolgens gedrenkt in een nootachtige suikersiroop. Lekker, maar erg zwaar op de maag!

80 dingen die je moet proeven in India (33)

22) Kaju curry

Kaja curry wordt gemaakt op basis van geroosterde cashewnoten (kaju). Deze romige curry wordt voornamelijk gegeten tijdens trouwfeesten, festivals of verjaardagen. Naast cashewnoten worden er ook nog tomaten, uien en heel wat kruiden aan toegevoegd. Voor de curry gebruikt men veel kaneel, waardoor het een licht zoete smaak krijgt.

80 dingen die je moet proeven in India (34)

23) Aloo gobi

Aloo gobi is een vegetarisch gerecht met aardappelen (aloo) en bloemkool (gobi). Naast kurkuma en currybladeren, wordt hier ook nog een flinke schep zwarte komijn (ook wel kalonji genoemd) aan toegevoegd. Een smaakbom!

80 dingen die je moet proeven in India (35)

24) Veg samosa

Deze pikante en kruidige snack vind je meestal bij eetkraampjes langs de weg. Het wordt zowel als tussendoortje of als voorgerecht gegeten. Samosa’s zijn gefrituurde driehoekjes opgevuld met een puree van erwten, uien, bonen en aardappel.

80 dingen die je moet proeven in India (36)

25) Kachori

De klassieke kachori is een gefrituurde deegbal gevuld met een mix van gepureerde dahl en veel kruiden. Het is een populaire hartige snack die je samen met samosa’s vaak als street food kunt eten.

80 dingen die je moet proeven in India (37)

26) Ghevar

Ghevar of ghewar meetha is een grote ronde zoete koek met een gat in het midden. De koek is heel luchtig en krokant. Het deeg wordt gemaakt met tarwebloem en saffraan. Het heeft een karamelachtige smaak omdat de cake doordrenkt is met suikersiroop. Deze cake wordt vaak gegeten tijdens festivals in de winter. Maar in Bikaner kan je deze het hele jaar door vinden.

80 dingen die je moet proeven in India (38)

27) Veg maharaja

Maharaja curry is een gerecht op basis van erwten, bonen, sla, tomaat, bloemkool en een romige currysaus. In het originele recept zit ook nog kip, maar dit is een vegetarische versie.

80 dingen die je moet proeven in India (39)

28) Pulao

Pulao is een onmisbaar rijstgerecht op Indiase menukaarten. Het is een eenvoudig, maar smaakvol gerecht. Pulao is basmatirijst op smaak gebracht met diverse kruiden, groenten, paneer,… . Je vindt er diverse varianten van zoals paneer pulao, peas pulao, veg pulao. Voor diegene die niet zo van pikante gerechten houden, is dit zeker een aanrader! In tegenstelling tot biryani wordt pulao klaargemaakt zoals risotto. De rijst slorpt dus al het kookwater op.

80 dingen die je moet proeven in India (40)

29) Rasgulla

Rasgulla zijn witte balletjes gemaakt van chhena (kaaskwark) en griesdeeg. Rasgulla heeft een sponzige structuur en worden geserveerd in een suikersiroop met rozenwater.

80 dingen die je moet proeven in India (41)

30) Veg cutlet

Een veg cutlet is een snack die gemaakt wordt van gekookte groenten en een beslag van kikkererwtenmeel. Vergelijkbaar met een rösti van groenten. Ook hier heb je weer diverse bereidingen.

80 dingen die je moet proeven in India (42)

31) Baingan bharta

Baingan bharta lijkt op een ratatouille, maar dan veel kruidiger. Men maakt eerst een gehakt van aubergine die men vervolgens goed aanbakt. Daarna voegt men tomaten, paprika, wortel, ui en kruiden toe. Vaak wordt er nog verse koriander en een beetje mosterd aan toegevoegd. Het wordt gegeten met rijst en/of een raita.

80 dingen die je moet proeven in India (43)

32) Jeera rice

Dit relatief eenvoudig rijstgerecht wordt vaak gegeten in Noord-India. De rijst (meestal basmati) wordt op smaak gebracht met zout en gefrituurde komijn. Soms wordt er nog verse koriander aan toegevoegd. Jeera rice wordt meestal bij een curry gegeten.

80 dingen die je moet proeven in India (44)

33) Shikanji

Shikanji is een super smaakvol non-alcoholisch drankje. Het wordt gemaakt door soda, zout, limoen, gember, komijn en masala kruiden te mixen. Het heeft een zoete, zoute en zurige smaak tegelijkertijd. Heel apart, maar wel heel erg lekker. In sommige restaurants wordt het ook wel limun paani of nimbu pani genoemd.

80 dingen die je moet proeven in India (45)

34) Dahi bhalla

Dahi bhalla of dahi vada is een snack op basis van yoghurt. Het wordt gemaakt door vadas (hartige balletjes gemaakt van mungbonen of kikkererwtenmeel) te laten zwemmen in een yoghurtsaus.

Als de balletjes genoeg gezwommen hebben, wordt het gerecht afgewerkt met een hele waslijst aan ingrediënten: pikante groene chutney, tamarind chutney, krokante kikkererwten (boondi), granaatappelzaadjes, koriander, munt, komijn, geraspte kokosnoot en masala kruiden.

80 dingen die je moet proeven in India (46)

35) Paneer tikka roll

Dit gerecht lijkt op een wrap, maar dan op Indische wijze. Gemarineerde paneer, ui, paprika en tomaat worden tussen deze opgerolde roti (rumali of zakdoekroti) gedaan. De paneer tikka roll is goed gekruid en licht pikant. Het wordt meestal als ontbijt gegeten.

80 dingen die je moet proeven in India (47)

36) Kesar kulfi

Een ijsje slaan wij nooit af en dus moesten we zeker deze kesar kulfi proberen. Het ijs wordt gemaakt van gecondenseerde melk. Hierdoor krijgt het ijsje een meer romigere smaak. Het wordt verder op smaakt gebracht met saffraan, kardemom en noten. Het is niet bij één ijsje gebleven! Kesar kulfi wordt overigens ook veel gegeten in buurlanden Pakistan en Bangladesh.

80 dingen die je moet proeven in India (48)

37) Shahi paneer

Shahi paneer is een lichtzoete curry met stukken paneer in een saus op basis van room, geklaarde boter, tomaten, cashewnoten en een heel arsenaal aan kruiden. Het wordt gegeten met naan, roti of chapati.

80 dingen die je moet proeven in India (49)

38) Chole bhatura

Een ander typisch ontbijtgerecht afkomstig van Noord-India is chole bhatura. Dit is een gefrituurd platbrood gemaakt van maida. Het brood wordt geserveerd met een pikante curry op basis van kikkererwten (chole). Naast kikkererwten zitten er ook nog tomaten, uien en natuurlijk heel veel kruiden in.

80 dingen die je moet proeven in India (50)

39) Uttapam

Uttapam is vergelijkbaar met dosa. Dosa is knapperig en uttapam is dikker van structuur. Uttapam is dus een dikke pannenkoek die traditioneel gegeten wordt met toppings zoals tomaten, uien, chilli, etc.

Wij probeerden een uttapam met garam masala, maar vonden deze niet zo lekker. We kregen er een idli sambar saus en een chutney van kokos en sesamzaad. Uttapam is een populair gerecht in Zuid-India.

80 dingen die je moet proeven in India (51)

40) Navratna korma

Navratna korma bestaat traditioneel uit negen ingrediënten. Het gerecht wordt meestal gemaakt met vijf à zes verschillende groenten. De overige ingrediënten bestaan uit noten, gedroogd fruit en paneer. Het woord korma betekent romige nootachtige curry.

80 dingen die je moet proeven in India (52)

41) Gulab jamun

Deze superzoete balletjes worden gemaakt van gecondenseerde melk en cottage cheese. Vervolgens worden ze opgebakken in boter en gedipt in een suikersiroop gekruid met saffraan en kardemom. Het is een geliefd dessert bij Indiërs.

80 dingen die je moet proeven in India (53)

42) Mirchi bada

Mirchi bada is een zeer pikante hartige snack uit de deelstaat Rajasthan. Een bananenpeper (grote groene pikante peper) wordt samen met een pikante aardappelpuree in kikkererwtenbloembeslag gefrituurd.

80 dingen die je moet proeven in India (54)

43) Upma

Upma is een Zuid-Indisch ontbijtgerecht gemaakt van semolina en groenten (paprika, wortel, …). Je kunt het een beetje vergelijken met couscous. Dit gerecht had, naar Indische normen, maar weinig smaak.

80 dingen die je moet proeven in India (55)

44) Ras malai

Een ander lekker Indisch dessert is ras malai. Je kan het vergelijken met een cheesecake (maar dat is het niet). Het is blijkbaar erg complex om te maken. Je vindt het enkel in gespecialiseerde dessertshops. Het dessert wordt geserveerd in een zoet sausje op basis van saffraan en kardemom.

80 dingen die je moet proeven in India (56)

45) Stuffed kulcha

Stuffed kulcha is een soort van boterachtig (ghee) platbrood gevuld met groenten, aardappel, paneer en kruiden. Lekker vettig! Het wordt ook als ontbijt gegeten.

80 dingen die je moet proeven in India (57)

46) Pittu

Pittu of puttu is een lekker ontbijtgerecht dat afkomstig is uit Zuid-India. De rijst wordt gestoomd en samengevoegd in de vorm van een cilinder. Soms wordt deze opgevuld door een zoete of hartige vulling, maar meestal krijg je het puur.

Pittu wordt altijd geserveerd met een bijgerecht, bijvoorbeeld palmsuiker, dahl of een kokosnootsausje.

80 dingen die je moet proeven in India (58)

47) Laddu

Meel, vet en suiker, meer valt over laddu niet te vertellen. Een populaire snoepje, maar wij vonden het niet te eten. Soms zitten er ook noten en/of rozijnen in, maar dat maakt deze snack niet beter of slechter. Het is alsof je op een suikerbol aan het knabbelen bent.

80 dingen die je moet proeven in India (59)

48) Dum aloo

Dum aloo is een gerecht afkomstig uit de Kashmir vallei in het noorden van India. De aardappelen worden gefrituurd en daarna langzaam gekookt in een currysaus. Een simpel en lekker gerecht.

80 dingen die je moet proeven in India (60)

49) Poha

Poha is een Indisch ontbijtgerecht. Het wordt gemaakt van opgebakken platte rijst met saffraan, pinda, knoflook, ui, tomaat en veel kruiden.

80 dingen die je moet proeven in India (61)

50) Suji halwa

Suji of sooji halwa is een dessert gemaakt van semolina (sooji), boter (ghee) en suiker. Er kunnen ook noten, rozijnen, kokos of kardemon aan toegevoegd worden. Normaal gezien wordt het op basis van water gemaakt, maar in veel recepten gebruikt men ook melk. Het dessert is niet te zoet en een echte vuller!

80 dingen die je moet proeven in India (62)

51) Khaman

Khaman is een iets of wat vreemde snack. Het wordt gemaakt op basis van doorweekt kikkererwtenmeel. Khaman heeft een gele kleur en een sponzige structuur, maar heeft op zich weinig smaak. In India zijn ze er blijkbaar gek van, maar wij begrepen niet goed waarom.

80 dingen die je moet proeven in India (63)

52) Aloo bonda

Aloo bonda is een hartige snack in de vorm van een bal. Aan de buitenkant is het lekker krokant en vanbinnen zit een smeuïge vulling van aardappel. Het deeg wordt gemaakt van kikkererwtenmeel. Aloo bonda wordt geserveerd met pikante kokoschutneys.

80 dingen die je moet proeven in India (64)

53) Naan

Naan is een brood dat gemaakt wordt van tarwemeel. Het is populair brood dat vaak wordt gegeten bij een curry. Het brood wordt gebakken in een kleioven (tandoor).

80 dingen die je moet proeven in India (65)

Ook hier bestaan er weer diverse varianten zoals garlic naan en butter naan.

80 dingen die je moet proeven in India (66)

54) Aloo chaat

Aloo (aardappel) chaat zijn gekruide opgebakken aardappelen geserveerd met een tamarindsaus. De smaak doet een beetje denken aan een friet speciaal. Aardappelen worden in India als groenten beschouwd, ze worden dus in curry’s verwerkt zoals ze dat ook met andere groenten zoals wortelen, erwten of bloemkool doen. Het is dus geen basisgerecht zoals in onze keuken.

80 dingen die je moet proeven in India (67)

55) Matar mushroom

Matar of mutter mushroom is een curry op basis van erwten en champignons. Soms wordt het gereserveerd in een romige saus, maar vaak krijg je het ook gewoon zonder saus.

80 dingen die je moet proeven in India (68)

56) Gajar halwa

Gajar halwa vonden wij persoonlijk één van de betere Indische desserts. Het dessert wordt gemaakt van geraspte wortelen. Deze worden op smaak gebracht met suiker, melk, boter en noten. Het wordt warm geserveerd. Gajar halwa is niet te zoet en heeft enorm veel smaak.

80 dingen die je moet proeven in India (69)

57) Papadum

Papad of papadum is een bijgerecht of snack dat gemaakt wordt van zwarte linzen. Het linzenmeel wordt op smaak gebracht met peper en zout en wordt daarna uitgerold tot een platte ronde vorm. Daarna wordt het gedroogd, gebakken of gefrituurd. De gefrituurde versie is veruit de beste!

80 dingen die je moet proeven in India (70)

58) Dahl

Dahl of linzencurry is één van de lekkerste en tevens populairste curry’s in India. Het gerecht is romig en door de linzen heeft het een lekkere structuur. Heerlijk met een paar verse chapati’s.

80 dingen die je moet proeven in India (71)

Naast de gewone dahl, vind je in India nog andere soorten zoals dahl tadka, dahl fry en dahl makhania.

80 dingen die je moet proeven in India (72)

In de streek rond Jaisalmer is ‘Dahl Bathi Churma’ een populair gerecht. Bhati zijn kleine ronde harde broodjes geserveerd met een dahl van mungbonen en daarbij wordt tevens het churma dessert geserveerd.

80 dingen die je moet proeven in India (73)

59) Veg kebab

In India is een kebab meestal een vegetarische snack. Je kan het vergelijken met een aardappelrösti. Vanbinnen zit een groentevulling en de buitenkant wordt krokant aangebakken.

Een variant op de gewone kebab is de ‘veg seekh kebab’, al hebben we deze maar een paar keer op een menukaart zien staan. De veg seekh kebab lijkt op een groenteburger, maar is malser van structuur en wordt meestal op een stokje geserveerd. Op de kebab wordt nog een lekkere kruidenmix gedaan.

80 dingen die je moet proeven in India (74)

60) Rajasthani churma

Churma is een superlekker dessert gemaakt van een soort crumble. Men maakt balletjes van semolina en tarwebloem, boter en melk. De balletjes worden eerst gefrituurd en daarna verkruimeld. Daarna worden ze vermengd met boter (ghee), ghotuwa (Indische gele suiker), venkel, cashewnoten en stukjes chapati.

80 dingen die je moet proeven in India (75)

61) Idli

Idli is een populair ontbijtgerecht uit Zuid-India. De rijst en de gefermenteerde linzen worden tot een beslag gemaakt en daarna gestoomd tot een hartige rijstcake. Idli heeft een droge structuur en wordt geserveerd met een pikant sambar sausje en een chutney van kokos.

80 dingen die je moet proeven in India (76)

62) Soya chaap roll

Dit ontbijtgerecht is vergelijkbaar met een paneer tikka roll. Gemarineerde sojastukjes worden opgerold in een rumali roti. Uiteraard met de nodige pikante kruiden.

80 dingen die je moet proeven in India (77)

63) Nawabi paneer

Deze curry van paneer is oorspronkelijk afkomstig uit de regio Hyderabad. Het wordt gemaakt met cashewnoten en kokosroom. Bij onze versie werden ook nog tomaten aan toegevoegd, maar het originele recept is zonder tomaten. De chef had blijkbaar nog ergens tomaten liggen die dringend op moesten.

80 dingen die je moet proeven in India (78)

64) Missi Roti

Missi roti wordt voornamelijk gegeten bij een curry. Het is een dikker platbrood gemaakt van kikkererwtenbloem. Het heeft een droge textuur, maar door de kruiding heeft het toch een lekkere smaak. Tevens vind je in India ook allerlei andere soorten roti, zoals butter roti en rumali roti.

80 dingen die je moet proeven in India (79)

65) Chana masala

Chana masala is een pikante curry op basis van kikkererwten en stukjes tomaat. Het wordt op smaak gebracht met gefrituurde knoflook, gember, uien en serano chili. Uiteraard afgewerkt met garam masala kruiden.

80 dingen die je moet proeven in India (80)

66) Mawa kachori

Een kachori is een gefrituurde deegbal en wordt als hartige snack gegeten. Mawa kachori is echter een dessertversie van deze populaire Indische snack. De kachori wordt opgevuld met room en noten en nadien overgoten met een mierzoete suikersiroop. Het wordt doorgaans gegeten tijdens Indische festivals zoals holi en diwali. Je kan de smaak wat vergelijken met Griekse baklava.

80 dingen die je moet proeven in India (81)

67) Chaas

Chaas is vergelijkbaar met karnemelk. Het wordt zeer koud geserveerd en is vooral populair tijdens de hete Indische zomers. Volgens Indiërs houdt dit het lichaam goed koel.

80 dingen die je moet proeven in India (82)

68) Mysore pak

Nog zo’n snoepje waar niet veel over te vertellen valt, is Mysore pak. Gemaakt van ghee (boter), suiker, kikkererwtenmeel en kardemom. Iets beter dan laddu, maar zeker niet veel.

80 dingen die je moet proeven in India (83)

69) Pav bhaji

Pav bhaji is een ontbijtgerecht dat een klein beetje Westers aandoet. Het is een warme sandwich die geserveerd wordt met een curry van erwten, ui en tomaat. Daarbij krijg je nog gesnipperde rode ui en limoen. Een stevig ontbijtje!

80 dingen die je moet proeven in India (84)

70) Mutter paneer

Mutter betekent erwt, paneer betekent kaas. Paneer is een vaste Indische kaas die samen met erwten gekookt worden in een kruidige currysaus op basis van tomaat. Net zoals alle andere Indische curry’s zijn kruiden in overvloed aanwezig en is het gerecht licht tot medium pikant.

80 dingen die je moet proeven in India (85)

71) Khichdi

In India wordt khichdi op verschillende manier gemaakt. Het gerecht bestaat uit rijst, linzen, aardappel, ui, tomaat en erwten. Op sommige plekken wordt er eerder een papje van dit alles gemaakt. Ouders geven dit ook graag aan hun kinderen als eerste vaste voedsel. Op andere plekken wordt het gewoon geserveerd als een gerecht wat een beetje lijkt op paella.

80 dingen die je moet proeven in India (86)

72) Kadhi pakora

Kadhi pakora zijn vegetarische pakora balletjes in een karnemelksaus met veel kruiden. Het gerecht is afkomstig van de deelstaat Punjab, gelegen aan de Pakistaanse grens.

80 dingen die je moet proeven in India (87)

73) Khadai paneer

Dit gerecht wordt gemaakt in een khadai, dit is een dikke ronde diepe kookpot. In het gerecht zitten paneer, paprika’s en uien. Het wordt gemaakt in een rode currysaus met de nodige kruiden zoals garam masala, kaneel, kardemom, gember, … .

80 dingen die je moet proeven in India (88)

74) Ghotuwa

Ghotuwa of gotua is een extreem zoete snack. De gele bal wordt gemaakt van kikkererwtenmeel, suiker, noten (amandelen) en gecondenseerde melk. Wij zijn over het algemeen zoetebekken, maar dit was voor ons echter te zoet om lekker te zijn. Je kan het een beetje vergelijken met marsepein, maar dan nog vele malen zoeter.

80 dingen die je moet proeven in India (89)

75) Paneer hungama

Een curry die niet zo vaak op Indiase menukaarten staat, is paneer hungama. Dit is een pikante rode currysaus met daarin een kruidige groentemix en stukjes paneer. Lekker met chapati of paratha.

80 dingen die je moet proeven in India (90)

76) Stuffed shimla mirch

Een gevulde paprika zie je wel in meerdere landen op de traditionele menukaart staan. Ook in India heeft men een curry met gevulde paprika. De paprika’s worden opgevuld met paneer en groenten. Daarna worden ze ondergedompeld in een typische kruidige currysaus.

80 dingen die je moet proeven in India (91)

77) Special kheer

Kheer, of soms ook wel special kheer genoemd, is een rijstpudding gemaakt van gecondenseerde melk. Het wordt op smaak gebracht met kardemom en saffraan. Op de meeste plekken worden er ook nog rozijnen, noten en gedroogd fruit aan toegevoegd. Naar onze mening één van de betere Indische desserts.

80 dingen die je moet proeven in India (92)
80 dingen die je moet proeven in India (93)

78) Paneer pasanda

Paneer pasanda is een gerecht gemaakt met gefrituurde Indische kaas. De kaas (paneer) wordt gevuld met een pikante pasta op basis van gedroogd fruit. Daarna wordt de kaas gegaard in een rijke en romige tomatensaus. Ook hier worden weer de basiskruiden zoals kardemom, kruidnagel, komijn en chili aan toegevoegd. Een smaakbom!

80 dingen die je moet proeven in India (94)

79) Palak paneer

Deze groene curry wordt gemaakt van een puree van spinazie met daarin heel veel kruiden zoals knoflook en gember. De stukken paneer worden ondergedompeld in deze heerlijke groene puree.

80 dingen die je moet proeven in India (95)

80) Mukhwas

Afsluiten doen we met mukhwas. Mukhwas wordt in veel restaurants gegeven na je maaltijd. Het is een ‘spijsverteringsmiddel’, maar wordt ook gezien als een ideale mondverfrisser. Je neemt een lepeltje venkel samen met een lepeltje suiker en dan maar knabbelen. Een beetje vergelijkbaar met een pepermuntje. Handig na een meestal stevig gekruide en pikante curry.

80 dingen die je moet proeven in India (96)
80 dingen die je moet proeven in India (97)

Lees ook:

  • Rajasthan
  • 43 dingen die je moet proeven in Sri Lanka
  • New Delhi

Reacties zijn gesloten.

80 dingen die je moet proeven in India (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5906

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.